Konsertdesigner Laura Escudé

av Corey O'Flanagan

Har du noen gang lurt på hvordan disse rekvisittene, videomonitorene, vokaleffektene, lyssignalene og andre forbedringer kommer sammen på en konsert, alt synkronisert med musikken? Laura Escudé har svarene.

Escudé har gjort design, programmering og avspilling for noen veldig store navn: Herbie Hancock, Garbage, Miguel, Demi Lovato. Men ett navn skiller seg ut blant kundene hennes som et uforutsigbart geni med et skarpt øye for visuell design og en veldig kompleks sonisk palett: Kanye West. Det er talende at Escudé har jobbet med Kanye i mange år, inkludert på hans Watch The Throne- turné med Jay-Z. Han er ikke typen som vil holde seg til et manus, så Escudé måtte ofte improvisere.

Escudé er en av flere kunstneriske teknikere vi har møtt. Hun vil nerde (hennes termin) som Ableton-instruktør, men spiller også klassisk fiolin så godt at Kanye satte henne på Watch The Throne- sporet «Made In America».

I dag på dawnhawk.org-podcasten forklarer Escudé hvordan konsertmagien skjer og hvordan man kan bryte seg inn på dette feltet.


Oppdragelse

Jeg ble født i Pensacola, men jeg bodde ikke der så lenge. Jeg var der de første årene av livet mitt, men så kom jeg tilbake på college og dro til Florida State, som heller ikke er så langt. Jeg var i Tallahassee.

Da jeg først flyttet til LA i 2004, gikk jeg på filmpoengskole ved en UCLA-utvidelse, så jeg fikk litt opplæring og gikk på musikkskole.


Skaper konsertopplevelsen

Jeg bruker mange hatter. Folk er som: "Hva gjør du egentlig?" Vel, jeg er alt for musikk. Jeg er en artist, jeg lager musikk, jeg jobber med andre artister, så i et nøtteskall når jeg jobber med andre artister på showene deres, hjelper jeg til med å lage musikken og redigere musikken for en liveopptreden. I hovedsak er det å produsere musikk for en live-opplevelse - å ta alle stammene til musikken de skapte i studio og deretter gjøre den om til en liveopptreden.

Så det innebærer å rote med alle de forskjellige lagene i musikken. Ta visse ting inn eller ut, ta hovedvokalen ut hvis det er en sanger og de synger som live. Kanskje du tar ut bakgrunnsvokal fordi det er bakgrunnsvokal på scenen, kanskje tar du bassen ut hvis det er en bassist på scenen. Så det er bare å skreddersy hver forestilling etter smak avhengig av hvem som står på scenen, hva som trengs, hva som blir fremført «i boksen» – som er i datamaskinen – og hva som blir fremført live.

Også andre vokaleffekter som Auto-Tune, den slags ting som foregår bak kulissene. Lage remikser av sanger. Noen ganger blir artister lei av å høre den samme sangen år etter år. Det er deres store hit, og de vil høre en reggaeversjon av den eller en rockeversjon av den, så det får jeg gjøre. Noen ganger bestemmer de seg for at de vil legge til noen lydeffekter – dyrelyder eller flylyder – og de vil at det skal gå rundt hodet på publikum på en merkelig måte. Alt som artisten eller den musikalske lederen drømmer om, får jeg i grunnen til å skje.


Hva er forhåndsplanlagt og hva er improvisert?

Det er en kombinasjon, men for det meste er backing-sporene forhåndsplanlagt fordi det er veldig vanskelig å redigere dem midt i showet. Vi redigerer dem før forestillingen, og jeg bestemmer arrangementet og hvordan det skal høres ut, og spiller det av under forestillingen.

Nå er det ting som er mer improviserende under showet. Det kan være ting som vokaleffekter, keyboardlyder, trommelyder. Ulike mennesker på scenen trigger forskjellige lyder. Eller som når artisten synger, noen ganger liker artister å gjøre looping eller improvisere ting i øyeblikket, og det kan avvike fra normen, men det meste er forhåpentligvis forhåndsplanlagt. Det er noen artister jeg har jobbet med som ikke liker å forhåndsplanlegge så mye, så det er en helt annen historie.


Jam-band

Jeg tror det er et sted for musikkavspilling eller live showdesign for jam-band også fordi når du kommer til et visst nivå, vil bandet sannsynligvis holde seg i takt med hverandre, og kanskje er det lys og projeksjoner som må synkroniseres , så det er en del av jobben min å sørge for at alt dette er synkronisert ved å sette opp noe som kalles tidskode 1 til lys- og videofolket. Så det kommer bare helt an på. Noen band liker bare å spille, og de bryr seg ikke om et klikk, og de bryr seg ikke om å spille til en tidslinje, og det er flott. Men mer fancy show nå til dags, du går på et show og refrenget kommer inn og videoen er den samme hver kveld, og det må synkroniseres. Det kommer egentlig fra systemet mitt.


Hva var Lauras mest utfordrende designprosjekt for liveshow?

Sannsynligvis da jeg jobbet med Herbie Hancock. Jeg jobbet med Herbie for noen år tilbake da han spilte et elektronisk soloshow. Selvfølgelig er han en fantastisk musiker. Jeg fikk jobbe med ham i studioet hans hver dag, og vi mediterte sammen - han tok meg med til meditasjonsgruppen sin.

Vi ble veldig nærme, og det var gøy. Han har gjort dette så lenge og ideene hans er så innovative og der ute, og han kom heller ikke fra å spille til et klikk eller spille til et bestemt tidspunkt som mange gjør nå - han er mer friform. Så å utnytte det og få det til å samsvare med mer av et rutenett slik at han kunne gjøre ting som live looping var veldig fascinerende for meg.

Når jeg så på enkelte sanger som " Rockit ", tenkte jeg: "Hvilket tempo er dette?" og han sier: "Vel, det ble ikke spilt inn i et bestemt tempo." Jeg var som " Wooow ." Det høres ut som det var det, men det er det ikke.

Så det var bare veldig kult. Det strakte meg virkelig kreativt fordi han sa: "Hva om jeg hadde et instrument her, men jeg hadde også en trådløs keytar her..." Han presset grensene for hva vi kunne oppnå, og det var veldig gøy. Det er det jeg lever for, vet du. Hvis hjernen min ikke gjør vondt, er jeg som, hva skjer?


Ableton

Escudé var den første Ableton-sertifiserte treneren.

Har du hørt om Pro Tools? Vel, Ableton Live er et program som ligner på Pro Tools eller Logic, men det er laget spesielt for en liveopptreden og det er egentlig den eneste programvaren der ute for liveopptreden. Folk bruker det fordi det er veldig allsidig - du kan trigge forskjellige klipp og loop ting og jamme med det litt mer, mens Pro Tools er et virkelig flott program for opptak i studio, opptak med band.

Folk har brukt Pro Tools tidligere for liveopptredener, men mange mennesker, spesielt de siste årene, har gått over til å bruke Ableton Live. Da jeg flyttet til LA i 2005 og fikk jobb i dette selskapet som heter M-Audio - de lager høyttalere og keyboard og MIDI-kontrollere og alt den slags - distribuerte de Ableton på den tiden, og jeg endte opp med å jobbe på Ableton noen få. år senere og ble den første West Coast-produktspesialisten for dem, og deretter den første Ableton-sertifiserte treneren. Det var i 2008 før det var veldig, veldig populært. Etter hvert som den begynte å få feste og bli mer robust, begynte folk å ta tak. Etter hvert som programvaren ble mer populær, ble etterspørselen etter bruk i liveopptredener mer populær, og det var slik jeg begynte å jobbe med alle disse showene. Dessuten var det ikke mange eksperter på den tiden.

Jeg drev med teknisk støtte hos M-Audio, så jeg ville være på den andre enden av linjen der folk ringte eller sendte e-post og sa: "Jeg har dette MIDI-keyboardet og det fungerer ikke," og jeg vil si: "Vel, har du prøvd på/av-bryteren?" Vi hadde det kjempegøy bare å snakke med folk fordi ni av 10 ganger var det brukerfeil. Men folk ringte og sa: "Jeg har dette programmet som heter Abelertron," som er hva de ville kalt det. Jeg tenkte jeg skulle finne ut hvordan jeg skulle bruke den, og når jeg først begynte å bruke den, ble jeg bare forelsket i den. Jeg begynte å bruke den til mine egne liveopptredener og bygget derfra.

Jeg har et veldig bra samarbeid med dem og blir kjent med alle forhåndsutgivelsene og slike ting, så jeg sender alltid forslag.

Hvordan fiolintrening påvirker showdesignarbeidet hennes

Det går virkelig hånd i hånd. Jeg nevnte å jobbe med Herbie. Jeg viste Herbie, "Hei, dette er hvordan jeg fremfører settet mitt. Dette er hva jeg gjør med fiolinen min," og han sa: "OK, la oss tilpasse dette og noen av ideene og noen av tingene jeg gjør på scenen. " Han sa: "Det er interessant for meg, det vil jeg også gjøre."

Så bokstavelig talt, alt jeg utvikler for meg selv, bringer jeg inn i en situasjon med en annen artist. Det er forskjellig for hver artist. For eksempel turnerte jeg med Kanye i mange år, og Kanye roter ikke med synther og kontroller på scenen – han rapper. Han er ikke som Herbie som virkelig vil rote rundt med ting og være nyskapende og sånt. Så det avhenger virkelig av artisten og hvilke ferdigheter de har.

Men en kontroller er en person som rocker en MIDI-kontroller, og ja, jeg har mange MIDI-kontrollere, men spesielt i løpet av de siste 10 årene eller så har det blitt veldig populært for folk å kunne trigge sine egne lyder og manipulere sine egne vokaleffekter. Jeg har et program som heter Transmute, som går over hvordan man gjør alle disse tingene, og det har vært en lidenskap for meg å hjelpe uavhengige artister også til å lære å bruke teknologi fordi jeg innså at alle disse store artistene har råd til å ansette noen liker meg å være på turné, men hvem hjelper alle de uavhengige artistene med håndverket deres? De er bare et enpersonsshow. Så det var spennende for meg.

Alt kontrollert nerder jeg på. Ny teknologi jeg nerder på – det er supergøy.


På turné med Kanye West

Jeg begynte å turnere med ham i 2011 som avspillingsingeniør og person med live vokaleffekter, så jeg gjorde all Auto-Tune hans og jeg manipulerte vokalen hans live. Jeg ville gjort forsinkelser og pitch-shifting og disse forskjellige effektene live, under showene hans, i tillegg til å redigere alle sporene og få sammen sporene til showene. Så det var min primære jobb, og en av de første showene jeg gjorde var Coachella i 2011. Det var Dark Fantasy-turneen, som startet med Coachella det året.

Da Watch The Throne kom rundt, som var senere samme år, tappet de meg for å spille fiolin på sangen « Made In America ». Vi dro på turné igjen, denne gangen med Jay-Z, så jeg gjorde alle Kanyes og Jay-Zs sanger hele turen, som var veldig lang - noen ganger spilte de sangen " Paris " opptil 13 ganger... de spilte samme sang i opptil en time lang.

Og jeg hadde hørt sangen « HAM » av Kanye og Jay-Z da Watch The Throne nettopp kom ut, så jeg gjorde noen strykearrangementer for den. De endte opp med å bruke den til introen av hele turen, og jeg fortsatte å turnere med Kanye i mange år etter det.


Hennes EP Enoughness

Det siste halvannet året har vært ville, og jeg tok det som en tid for ekstrem selvutforskning og helbredelse. Jeg bor alene, og under den første delen hadde jeg bare ikke lyst til å skape. Jeg tenkte bare: "Hva skjer i verden?" og prøver å holde hodet over vannet. Så begynte noe å skifte og det var som: "OK, jeg begynner å se lyset i enden av tunnelen." Jeg så ting bli bedre, og jeg hadde akkurat gjort mye prosessering og mye healing i meg selv og det var da musikken begynte å flyte.

Jeg skapte virkelig EP-en som helbredende musikk for meg selv og forhåpentligvis andre mennesker hvis de resonerer med den, og om hvordan vi nesten er opplært til å føle at vi ikke strekker til fra en tidlig alder. Mange av oss føler at det ligger i underbevisstheten vår at vi ikke er gode nok, så jeg gjorde det til min oppgave å begynne å angre alle disse historiene og disse kassettene som jeg har spilt i hodet mitt i alle disse årene . Jeg har jobbet med det i flere år nå, men egentlig for alvor det siste året.

Jeg ville bare snakke fra hjertet mitt og lage musikk som minner meg om stedet jeg var i det siste året. Det minner meg om alt arbeidet og veksten og helbredelsen jeg har gjort for å komme dit jeg er nå.


The Transmute Retreat

I 2016 gjorde jeg tre show med tre artister i løpet av et par dager. Jeg gjorde et show i San Francisco, så fløy jeg til New York og gjorde et show med Kanye på Madison Square Garden, så allerede neste kveld gjorde jeg et show med Miguel i LA.

Dette var en spesielt gal uke. Vanligvis hvis en artist er på turné, er det bare å jobbe med den artisten. Det er som Groundhog Day , bare å gjøre det samme hver dag. Men når artister gjør det vi kaller "one-offs", som er at de ikke er på en turnésyklus eller at de ikke er på en albumsyklus, kan de bli invitert til å gjøre et show og det er mye penger, så de ta det og de må sette sammen laget sitt. Teamet deres er kanskje ikke tilgjengelig, så det kan være hektisk.

Jeg husker at jeg kom tilbake til LA og gikk ut med noen venner og bare ønsket å blåse av litt. Jeg husker jeg spiste og drakk mye forskjellig den kvelden. Jeg tror det var denne rå eggedrikken jeg hadde - hvis noen noen gang tilbyr deg en rå eggedrikk, ikke ta den!

Men dagen etter våknet jeg og hadde vondt i magen og begynte å ha mye vondt. Det endte med at jeg dro til sykehuset og var inn og ut av sykehuset en stund, for så å bli totalt på sykehuset i 21 dager. Det var virkelig en forferdelig tid for meg fordi legene ikke visste hva som var galt. De sa: "Du spiste eller drakk noe som virkelig stengte tarmene dine." Det var bare forferdelig. Jeg kunne ikke spise noe, jeg kunne ikke engang drikke vann i hele denne tiden, og jeg ble rett og slett veldig svak. Jeg var motløs og virkelig deprimert, og i flere måneder etterpå var jeg fortsatt svak og ikke lykkelig.

Jeg visste at noe måtte endres. Det var livets måte å si: "Hei, la oss ta en titt på måten du lever livet på og la oss endre dette." Så det gjorde jeg, og jeg kom virkelig inn i helse- og velværereisen min. Jeg begynte å behandle meg selv bedre og begynte å gjøre mer produktive ting som å meditere i stedet for å feste, og jeg bestemte meg for å lage Transmute retreat som en måte for artister å utforske sin egen selvvekst og helbredelse og egenomsorg, samt lære ting som Ableton . Det forvandlet seg til Transmute Accelerator , som er mitt nettkurs for artister for å lære å designe sitt eget live-show. Så alt arbeidet jeg har gjort med Herbies og alle disse forskjellige artistene, jeg oversatte det til et nettkurs slik at folk bare kan ta alle de 20 årene med kunnskap jeg har fått, og jeg dro det ned til et 8-ukers kurs som er supergøy. Så nå har jeg en hel nettplattform, og den samler kjærligheten min til musikk og teknologi og helse og velvære og selvrealisering på ett sted.

Transformasjon

Jeg tenkte: "Hvorfor lever jeg livet slik? Hvorfor sier jeg ja til alt og ikke ja til meg selv?" Jeg tok et stort skritt tilbake fra å jobbe med alle artistene. Jeg likte det arbeidet, men jeg liker også veldig godt mitt eget personlige arbeid og musikken min og Transmute. Jeg ble også skikkelig utbrent av å turnere – jeg hadde gjort det i mange år og hadde ikke vært så mye hjemme i LA. Vennene mine ringte meg aldri lenger fordi de bare antok at jeg var ute av byen - den typiske livsstilen for musikere på turné. Så det var en katalysator for meg å ta en dypere titt på hva jeg virkelig, virkelig ønsket, og bare justere meg på den veien.

Jeg er 42 nå. Da jeg begynte for fem år siden var jeg 37, og da jeg begynte å nærme meg 40-årene, sier jeg: "Ok, jeg har turnert de siste 10 årene, og det har vært flott, men jeg vil virkelig ha røtter og være på ett sted og kunne stå opp hver dag og gjøre det samme." Jeg tror at hvis du ikke tar valgene, gjør livet dem på en måte for deg.

Jeg har faktisk en to-måneders tur på vei. Det fungerer ikke med artister, men det er for min egen musikk, og jeg spiller og gjør noen musikkprosjekter med folk i forskjellige byer og drar ned til Costa Rica for litt og spiller litt musikk der nede, så jeg er spent.


Transmute Academy

På Transmute Academy er det faktisk gratis å bli med for alle som ønsker å hoppe inn i noe av arbeidet mitt på Ableton-siden og lære om å designe live-show og programmere live-show – vi har en haug med gratis kurs der inne. Og vi har nettopp hatt vår Transmute Festival - det er en nettfestival hvor alle artistene i programmet mitt opptrer og viser hva de har lært. Det gjør vi med jevne mellomrom gjennom året. Jeg opptrer alltid på Instagram og YouTube og forskjellige festivaler, og forhåpentligvis igjen personlig en gang snart også.

Jeg vil bare inspirere folk som er musikkprodusenter eller lager musikk som ikke vet at dette en gang er en jobb. Dette er noe de kan, og jeg synes det er veldig gøy for musikere å komme inn i den live-atmosfæren.

4. august 2021

Abonner på dawnhawk.org-podcasten , en del av Pantheon Network

Mer på lauraescude.com

Fotnoter:

  • 1] "Tidskode" er et bransjebegrep som refererer til å feste et kontinuerlig tidsstempel til et stykke medie. Det er vanlig praksis på TV, der hvert kamera som tar opp en scene vil ha samme tidskode [ofte tid på dagen] som samsvarer med media, noe som gjør redigering mye enklere – det er det du ser i de rektangulære svarte boksene som noen ganger dukker opp bak -scenene opptak. For et live-arrangement betyr dette å synkronisere tidskoden til hvert kamera, lydkilde, lyselement og alt annet som må utløses på et bestemt tidspunkt eller redigeres senere. ( tilbake )

Mer dawnhawk.org Podcast

Kommentarer

Vær den første til å kommentere...