AC/DC-forfatter Jesse Fink

av Corey O'Flanagan

Jesse Fink, forfatter av to bøker om AC/DC, forklarer hvorfor han tror Bon Scott ikke døde av alkoholforgiftning, men skrev i det minste noen av tekstene på Back In Black .

Vi er ikke en podcast for sann kriminalitet, men vi dypper tåen vår i vannet i denne episoden, der gjesten vår spør: "Hva drepte egentlig Bon Scott?"

Jesse Fink er forfatteren av The Youngs: The Brothers Who Built AC/DC og Bon: The Last Highway . Hans omfattende forskning har ført ham til å konkludere med at Scott ikke døde av alkoholforgiftning, som offisielt rapportert. Han tror også at Back In Black -albumet, utgitt bare fem måneder etter hans død i 1980, har i det minste noen tekster skrevet av Scott, som ikke er kreditert som forfatter på noen av sangene.

Her argumenterer han for sin sak og forklarer hvordan han avdekket bevis ved å spore opp noen personer med førstehåndskunnskap, inkludert Scotts ekskjæreste og pizzabutikkeieren som spilte trommer på AC/DCs første album.


Hvorfor Bon?

Min første AC/DC-bok [ The Youngs: The Brothers Who Built AC/DC ] var vellykket, noe som viste meg at det tydelig var en kjærlighet til AC/DC rundt om i verden. Jeg ble veldig oppmuntret av reaksjonen boken fikk. Forlaget mitt, Penguin i Australia, ville at jeg skulle lage en bok til, og dette virket som en naturlig fremgang for å gjøre det på Scott. Jeg har alltid vært fascinert av ham.

Han har alltid vært litt av en maverick og en uvanlig karakter som døde veldig ung, men også produsert en utrolig mengde arbeid på kort tid.

Da forlaget var interessert i at jeg skulle gjøre det, tenkte jeg: Ja, det høres ut som et verdig prosjekt . Jeg hadde i utgangspunktet planlagt å få boken til å foregå i USA mellom årene 1977 og 1979 fordi jeg hadde lest de andre AC/DC-bøkene og jeg følte alltid at USA-delen av historien aldri hadde blitt tilstrekkelig fortalt. 1 Hvis du ser på turneen til AC/DC på slutten av 70-tallet, fant den for det meste sted i USA. Jeg har alltid syntes den mest interessante delen av den historien var hvordan AC/DC brøt ut i Amerika.


Hvordan det startet

Den opprinnelige ideen var at jeg skulle skrive «Bons amerikanske reiser», men da jeg kom inn i det, skjønte jeg at jeg ikke kunne unngå spørsmålet om hans død i London i 1980. Det var noe jeg var veldig avsky for å bli involvert i fordi Jeg trodde jeg skulle gå ned i det store kaninhullet. Selvfølgelig hadde jeg rett, og jeg gikk ned i dette enorme kaninhullet, og den siste delen av boken, hele delen om Bons død, tok et og et halvt til to år bare å sette sammen.

Det var en så fragmentert, vanskelig å følge historie som egentlig aldri hadde blitt fortalt på en overbevisende måte. Den salvede fortellingen om hvordan han døde bak i en bil i London av akutt alkoholforgiftning var absolutt ikke særlig troverdig. Hvis du snakker med noen som kjente Bon, sa de at han var en fyr som hadde en bemerkelsesverdig evne til å drikke store mengder alkohol. Ideen om at han skulle dø i en alder av 33 på grunn av akutt alkoholforgiftning fant meg rett og slett ikke så troverdig. Jeg tenkte at det måtte være noe annet involvert.

Jeg var klar over at personene han hang rundt med og personen han sist ble sett med var involvert i narkotikascenen, så jeg trodde narkotika var involvert i det, men jeg visste ikke i hvilken grad før jeg begynte å sette alle bitene sammen.

Det var en forfatter kalt Clinton Walker som skrev den første biografien om Bon Scott. Jeg leste det for mange år siden og syntes det var et godt stykke arbeid, helt til jeg begynte å se nærmere på dødsfallet selv. Jeg innså at jeg hadde en helt annen oppfatning av hvordan Bon døde, og jeg trodde at Walker unnlot å inkludere visse ting i den oppdaterte boken hans som var veldig viktige. For 15 år siden ga for eksempel to av gutta fra UFO en helt annen historie om da de fant ut at Bon var død, som var om morgenen den 19. februar 1980, i motsetning til den konvensjonelle historien, som var Alistair Kinnear kom ut til bilen om kvelden den 19. og fant Bon død. Så det var to motstridende historier.

Da Walker oppdaterte boken sin i 2015 og avfeide beretningene til Pete Way og Paul Chapman [fra UFO] og ikke engang så på det, tenkte jeg: Du gjør ikke jobben din . Hvis du er en Bon Scott-biograf, må du se nærmere på det. Det er noe der, og jeg antar at jeg tok på meg å finne ut hvordan de to versjonene av Bons død kunne matche. Det ble en detektivøvelse, en etterforskning. Jeg absorberte alle mulige opplysninger jeg kunne finne om Bons død.


Jesse Fink Jesse Fink

Spore opp kilder

Det var ekstremt frustrerende da jeg skrev The Youngs . Jeg hyllet de gutta, og jeg trodde det ville være lettere å få tilgang, men det viste seg å være utrolig vanskelig å få tilgang i det hele tatt. Da Bon kom opp som et prosjekt skjønte jeg før jeg begynte at jeg mest sannsynlig ikke vil ha tilgang til noen. Det var OK fordi jeg hadde lært av å skrive The Youngs hvordan man skriver om folk man ikke har tilgang til.

Det er enkel forskning. Du skriver lister over personer som er viktige i historien og du kontakter dem. Du ser om de vil snakke med deg, og 70 % av tiden vil de snakke til deg, 30 % vil de ikke. Ofte i de 70% får du noen verdifulle nuggets. Med Bon ville jeg ikke skrive en rehashed AC/DC-bok. Så mange ganger når folk skriver en AC/DC-bok, omskriver de den samme gamle dritten om og om igjen. Jeg ville skrive en annen historie.

Jeg hadde et kart over Amerika og begynte å feste byene der AC/DC besøkte mellom '77 og '79 for å kartlegge veien de tok. Jeg gikk gjennom gamle kopier av Billboard magazine og fant ut hva den lokale FM-stasjonen var som sannsynligvis spilte AC/DC på den tiden. Jeg ville finne ut hvem de gamle DJ-ene var ved å gå gjennom gamle kringkastingsmagasiner og kontakte dem på Facebook.

Jeg ville kontakte dem og si: "Hei, jeg vet at du pleide å jobbe som DJ på Manhattan i 1977 eller hva som helst, har du noen gang kommet over AC/DC?" Ikke mange hadde, men det var noen få som gjorde det. En av dem var Neal Mirsky, som var DJ nede i Orlando i 1979. Han sa: "Det tilfeldigvis har jeg et intervju med Bon som jeg aldri spilte, og du kan få det."

Å komme over noe sånt var ekstraordinært. Det skjedde bare fordi jeg metodisk hadde gått gjennom denne listen og kontaktet folk. Jeg vil si til alle som tenker på å skrive en biografi, du kan aldri gjøre for mye research. Du vet aldri hva du finner når du gjør det.

Jeg møtte Neal, og han var veldig snill å gi meg det intervjuet, som er på YouTube. Så introduserte han meg for en venn av ham, Michael Fazzolare fra bandet Critical Mass, som hang ut med Bon Scott i Miami i 1979. Dette åpnet plutselig opp for at jeg fikk muligheten til å fortelle en historie som ikke har blitt fortalt før , som var AC/DC i Miami som øvde på " Highway To Hell ." Når du tror du ikke har noe annet sted å gå, hvis du gjør undersøkelsene blir ting plutselig materialisert og du har en bok.


Malcolm Young

Jeg hadde alltid likt Malcolm fra en tidlig alder fordi han egentlig ikke så ut som en rockestjerne med det lange håret og en gitar som så for stor ut for ham. Han produserte disse lydene og riffene som akkurat har etset seg inn i hjernen din - du glemmer dem ikke. Det er greia med AC/DC: de gjør ikke noe for prangende, det er bare enkel rock.

Da jeg skrev The Youngs , husker jeg at jeg dro til dette kunstmuseet i New York og så Munchs The Scream -maleriet og ikke ble berørt av det, for så å forlate galleriet og høre på Back In Black -albumet og tenke at det var det mest fantastiske jeg. har hørt i mitt liv.

Det er en tendens til å se ned på ting som blir sett på som enkle, som ikke kunstneriske eller ambisiøse nok. Når du destillerer noe ned til de helt grunnleggende ingrediensene og klarer å gjøre det kraftig og minneverdig og briljant, slik AC/DC gjør, er det en kunst. Musikalsk, når du ser på hva det bandet laget i den perioden, den utrolige mengden riff de har introdusert i vår musikalske bevissthet som vi fortsatt lytter til og husker hver dag, var Malcolm ansvarlig for så mye av det. Lyden av AC/DC for meg er Malcolm Young.


Bons lyrikk

Det fine med AC/DCs sanger fra den perioden og hvorfor de fortsatt gir gjenklang hos fansen i den grad de gjør, er at du kan relatere til ham. Han skriver sanger om å bli sparket i magen av kvinner, eller tape i kjærlighet eller ikke ha penger. Grunnleggende menneskelige problemer som vi alle møter på et eller annet tidspunkt. Jeg tror det er grunnen til at de sangene passer så bra til lyttere. Tenk på " Skut ned i flammer ." Han synger om å bli avvist av en kvinne. De er bare enkle ting som fungerer.

Ikke bare er han en stor utøver og sanger, han er en god tekstforfatter og han er morsom. Han er vittig og har en flott vending, og jeg tror det er det den senere perioden med AC/DC mangler. Siden Bon døde, ble tekstene generelt sett unge, og jeg forholder meg ikke til eller knytter meg til dem.


"Kjærlighetssang"

Det er en låt som blir sett på som AC/DCs verste låt. Fyren som var trommeslager for denne sangen er en fyr som heter Tony Currenti. Han er en italiensk emigrant som tilfeldigvis var studiotrommeslager for det albumet [ High Voltage , 1975, spilt inn i Australia]. Han spilte inn for et annet band og ble bedt om å holde seg tilbake for å spille inn trommesporene til AC/DCs første album. Det italienske passet betydde at hvis han dro tilbake til Europa, måtte han ha vært militærtjeneste i Italia, så han avslo dem.

Tony ga opp trommene i 1977 eller så og rørte dem ikke på ytterligere 37 år. Jeg gikk inn på pizzeriaen hans i Sydney hvor du ser denne lille, fete italienske fyren som snur pizza. Det er så morsomt fordi denne fyren som ser ut som din typiske italienske bestefar pleide å spille for AC/DC. Han har aldri snakket med noen journalister om AC/DC. Jeg gikk inn og satte meg ned med ham og hørte historien hans. Det var bemerkelsesverdig. Å tro at det største bandet i verden hadde denne fyren i seg, som lagde pizza på en forstadspizzeria i Sydney, og folk ikke visste om det, var bare ekstraordinært.

Jeg spurte Tony hva hans favoritt AC/DC-sang var, og han sa at "Love Song" var favorittsporet hans.


Back In Black tekster

Tanken rundt Back In Black er at det er et hyllestalbum til Bon Scott. Det har blitt sagt og ryktet i mange år at det var tekster i det albumet som ikke var kreditert. Hvis du ser på kredittene til Back In Black -albumet, står det Young, Young og Johnson.

Brian Johnson spilte i et britisk band kalt Geordie, og han ble bedt om å prøvespille for AC/DC etter Bons død, og han fikk jobben. Innen to måneder etter Bons død var de på Bahamas og spilte inn Back In Black og Johnson ble kreditert for å ha skrevet tekstene.

Back In Black ble det mest solgte hardrock-albumet gjennom tidene, noe som er bemerkelsesverdig i seg selv, men enda mer bemerkelsesverdig at det ble gjort i løpet av to måneder og av en fyr som bare hadde skrevet tre sanger for sin forrige band.

Jeg var interessert i å se nærmere på spørsmålet om Bon bidro med tekster til albumet og deretter spørsmålet om hvordan han døde. Det var to veldig vanskelige ting å svare på, men jeg tenkte at hvis jeg ikke prøver å takle dem, så gjør jeg ikke jobben min.

Angus Young og Brian har sine versjoner av hvordan disse sangene ble skrevet, og det har vært subtile motsetninger i begge historiene deres slik de har blitt fortalt. Det jeg har skjønt fra å se på album som Powerage og Highway To Hell er at Bon skrev fra livet hans. Det var naturlig om Bon hadde skrevet sanger i Back In Black , de handlet om folk han kjente.


"Du ristet meg hele natten lang"

Jeg hadde dette serendipitøse møtet med Bons eks-kjæreste 2 , og jeg møtte folk som hun og Bon kjente og hørte hvor nærme de var. Hun sa at Bon pleide å komme ut til hennes sted i Miami og se henne ri på hesten hennes. Hestens navn var Double Time. Så ser jeg på teksten til " Shok Me All Night Long ", og jeg tenker: "Wow, dette kan være personen som inspirerte teksten til sangen." Jeg hadde alltid følt at det første verset av "Shook Me All Night Long" hørtes ut som Bon Scott. Den hadde bare glidelåsen og ringen til Bon Scott.

Plutselig samles alle disse opplysningene. Hvis vi tar hypotesen om at Bon hadde noe med Back In Black å gjøre, hvis det er en sang på albumet som kunne vært hans, så er det denne. Som lytter skriker det for meg Bon Scott. Det er en hel haug med ting jeg går inn på i boken om akkurat denne sangen. For meg har jeg aldri vært overbevist om at Bon ikke hadde noe med det å gjøre.

Så kan du se på en sang som " Back In Black ", en sang om penger, det gir liksom mening. Vi blir fortalt at det er en sang som handler om å minnes en død mann, men hvis du hører på den snakker han kanskje om å være tilbake i det svarte, som han var økonomisk sett på slutten av 1979. Jeg gjorde meg bryet med å søke for og få hans skiftebevis som oppførte hans eiendeler ved tidspunktet for hans død. Bon hadde 31 000 dollar på sitt navn da han døde.

Etter å ha tilbrakt tid med sin ekskjæreste i Miami og sett hvilken oppsiktsvekkende kvinne hun er, hva hun ville ha vært i 1979, ville alle ha en del av henne. Du kunne forestille deg at Bon skulle skrive sanger om henne. Jeg tror det er sanger på Highway To Hell som handler om henne. Michael Fazzolare sa at han ikke er i tvil om at sanger på Highway To Hell handler om henne. Jeg tror spesielt «You Shook Me All Night Long» kan godt være en Bon Scott-sang. Jeg er faktisk overbevist om at det er det. Jeg sier imidlertid at det ikke er definitivt, det er bare min utdannede mening.

Det var en historie i australske Rolling Stone i 1988 med en journalist som heter Elissa Blake. Hun spurte Angus Young om han hadde tenkt på å slutte. Han hadde svart: "Den eneste gangen var da Bon døde, vi var i tvil om hva vi skulle gjøre. Men vi hadde sanger som han hadde skrevet og vi ønsket å fullføre sangene. Tenkte at det ville være vår hyllest til Bon."

Så var det et andre intervju der Angus snakket med Paul Elliott, som spurte ham hvem som skrev tekstene på "Given The Dog A Bone" og andre på Back In Black . Angus hadde sagt at Bon skrev litt av tingene, så han hadde noe med det å gjøre.


Mysteriet rundt Bons død

Jeg respekterer Walker for hans tidligere arbeid, men jeg er helt uenig i konklusjonene hans. Jeg antar at det viktigste var at med den konvensjonelle historien var Bon bare sammen med én annen person, Alistair Kinnear, som var denne mystiske personen som ingen egentlig visste noe om. Beretningene til folk jeg har snakket med sa at Alistair var veldig involvert i heroin og håndtering av heroin. Folkene jeg snakket med som var på klubben den kvelden sa at Bon hadde snøftet heroin og var av kotelettene og var ikke på en god måte. Det ble veldig tydelig for meg fra beretningene til de få menneskene som fortsatt er i live, at Bon var veldig involvert i heroinscenen i London på den tiden.

Det som var klart var at Bon kunne drikke mye. Han er en mann som ser ut til å ha denne overmenneskelige evnen til å konsumere alkohol, men han er død bak i en bil med alkoholforgiftning som 33-åring. For meg, gitt hva Bon var involvert i i forkanten til hans død, kombinert med hvem han var sammen med den siste natten, ble det veldig tydelig at han hadde en overdose heroin blandet med alkohol som forårsaket en dødelig reaksjon.

Jeg antar at det viktigste som kom opp er at Bon og Alistair var sammen med minst én annen person i Alistairs leilighet, en kvinne som heter Zena Kakoulli, manager for bandet Lonesome No More, som spilte på klubben den kvelden.

Hun sa at hun var tilbake i leiligheten med Alistair og Bon, og at hun aldri hadde blitt spurt om noen form for undersøkelse. Ingen har noen gang bedt om å få snakke med henne om at hun var der. Søsteren hennes var forsanger for Lonesome No More, og hun sa: "Jeg så Bon den kvelden og som tidligere heroinbruker ble han steinet." Dette var en øyenvitneberetning. Igjen, jeg har ikke noe definitivt bevis på at han hadde en overdose heroin, men med all denne kunnskapen kan du ikke komme unna med det uten å tenke at heroin hadde noe med det å gjøre.

Min teori er at han overdoserte og allerede var død da han kom til leiligheten i East Dulwich, og ble liggende i bilen så lenge som mulig i håp om at spor av heroin forsvant da han kom til sykehuset. . Det er godt mulig det var det de prøvde å gjøre.

Det er mye mystikk over hele den kvelden, og jeg har satt det sammen så godt jeg kan. Du kan ikke gå tilbake i tid for å se hva som faktisk skjedde. Det er ingen toksikologiske rapporter og alle helsejournaler jeg prøvde å finne på sykehuset har nettopp forsvunnet. Mange AC/DC-fans nekter å tro at Bon hadde noe med heroin å gjøre, men det er intervjuer der tidligere manager og bandmedlemmer har snakket om hvordan Bon nesten fikk sparken for heroinbruk, da også om en andre overdose heroin i 1976. Jeg tror ikke det er utenfor mulighetens rike at Bon hadde en tredje overdose i 1980.

Jeg respekterer og beundrer Bon, og jeg vil finne ut hvordan han døde. Han var et menneske, ikke en karikaturrockgud som alle tror han er. Han var en person med feil, bekymringer og forholdsproblemer, som alle andre på denne planeten. Da jeg skrev denne boken følte jeg at jeg menneskeliggjorde noen som burde vært menneskeliggjort for lenge siden.

24. mars 2021

Abonner på dawnhawk.org-podcasten , en del av Pantheon Network

Finn Jesse sine bøker på jessefinkbooks.com

Videre lesning:
Fakta eller fiksjon: AC/DC Edition
Liste over AC/DC dawnhawk.org-oppføringer

Fotnoter:

  • 1] Angus og Malcolm Young ville noen ganger konfabulere litt for en histories skyld. I årevis sa de at " Thunderstruck " var inspirert av en opprivende flytur da flyet til Angus ble truffet av lynet. Da de ga ut sin The Razors Edge -samling i 2003, skrev de en mer prosaisk historie i liner-notatene, og forklarte at det var en god tittel og synkronisert med deres "power"-motiv. ( tilbake )
  • 2] Fink omtaler henne som "Holly X." ( tilbake )

Mer dawnhawk.org Podcast

Kommentarer: 2

  • Oran fra Phillipsburg, Nj Bon: The Last Highway og The Youngs: The Brothers Who Built AC/DC begge av Jesse Fink er de DEFINITIVE AC/DC-bøkene, etter min mening. Jeg anbefaler dem på det varmeste. Fantastiske og informative bøker som tar et helt annet blikk på bandet. Definitivt ikke dine typiske AC/DC-biografier!
  • Jim fra Mobile, Al Flott jobb folkens! Jeg anbefaler på det sterkeste Last Highway and the Youngs. Begge er geniale!