Buck Dharma fra Blue Öyster Cult

av Greg Prato

Mannen som skrev "(Don't Fear) The Reaper" deler tankene sine om sangen og forklarer hvordan han føler for MORE COWBELL!

Det er morsomt hvordan det måtte til en nå-klassisk sketsj på Saturday Night Live for å introdusere en helt ny generasjon til Blue Öyster Cult - i stedet for bare deres innflytelsesrike musikk (tross alt, alle fra Metallica til Minutemen har dekket dem, mens Ghost tilsynelatende har laget dem en karriere med å modellere lyden deres etter BÖCs selvtitulerte debut). Uansett, oppdraget fullført.

Og bandet, fortsatt ledet av de to siste originale medlemmene som var tilstede, sanger-gitaristene Buck Dharma og Eric Bloom, fortsetter å rocke. I 2020 planlegger gruppen å gi ut sitt første album med helt nye sanger på nesten 20 år, sammen med en live CD/DVD, Hard Rock Live: Cleveland 2014 .

Dharma (ekte navn: Donald Brian Roeser), mannen som skrev «(Don't Fear) The Reaper,» snakket med dawnhawk.org om det nevnte SNL -spillet, historiene bak flere BÖC-klassikere og noen edelstener du kanskje har oversett fra bandets store katalog.
Greg Prato (dawnhawk.org) : Hva var dine litterære referanser på " (Don't Fear) The Reaper "?

Buck Dharma : Ingen spesifikke. Det var liksom inspirert av en personlig helseskrekk - jeg trodde jeg kanskje ikke kom til å leve så lenge. Jeg hadde blitt diagnostisert med en hjertesykdom, og tankene dine begynner å stikke av med deg - spesielt når du er ung. Så det er derfor jeg skrev historien. Det er å forestille seg at du kan overleve døden med tanke på din ånd. Din ånd vil seire.

dawnhawk.org : Så tydeligvis var du i stand til å holde hjertetilstanden i sjakk.

Dharma : Ja. Jeg er i 70-årene nå, så jeg antar at jeg overlevde den skremmen. [Ler] Vi kommer alle til å dø en gang, selvfølgelig, men forhåpentligvis ikke i morgen.

dawnhawk.org : Hva synes du om den sangen i dag?

Dharma : Jeg er glad den har overlevd og holdt ut. Jeg er veldig glad og stolt over å ha gjort det.

dawnhawk.org : Hva syntes du om SNL "More cowbell" sketsjen ?

Dharma : Morsomt. Det er veldig morsomt. Bandet ante heller ikke at det skulle komme. Det var en ganske overraskelse og fenomenal i sin utholdenhet og måten den har jobbet seg inn i kulturen på. Hvis kubjellen i det hele tatt har vært et irritasjonsmoment for Blue Öyster Cult, må det være 10 ganger verre for Christopher Walken! Så jeg rir den hesten i den retningen den går.

dawnhawk.org : Når det gjelder innspillingen av den sangen, husker du da kubjellen ble lagt til?

Dharma : Det var en av de siste overdubningene vi gjorde. Det var egentlig ideen til medprodusenten, David Lucas, som var en veldig kjent jinglefyr i New York City som vi møtte på en fest. Han hjalp oss med tre av platene våre. Faktisk ble vår første plate [ Blue Öyster Cult , 1972] spilt inn i studioet hans [Warehouse]. Og det var hans idé å spille kubjelle.

Det er faktisk ikke veldig høyt på platen – du har en tendens til å høre det høyere på radioen med radiokomprimeringen. Jeg har aldri møtt Will Ferrell, men hvis jeg gjorde det, ville jeg spurt ham hvor han fikk ideen om å få den sketsj-ideen til å begynne med, for det er egentlig litt utenfor.

Tidlig inkluderte Blue Öyster Cult-operasjonen noen rockekritikere, spesielt Crawdaddy! forfatterne Sandy Pearlman og Richard Meltzer. Pearlman var deres manager og produsent; Meltzer bidro ofte med tekster. En annen rockejournalist som hjalp til med tekster var Patti Smith, som datet bandmedlemmet Allen Lanier. I likhet med Chrissie Hynde fra Pretenders, var Smith en musikkskribent før han dukket opp som en av de mest vitale og innflytelsesrike musikerne innen rock. BÖC-kredittene hennes inkluderer «Fire Of Unknown Origin», «The Revenge Of Vera Gemini», «Debbie Denise» og «Shooting Shark», en mystisk fortelling om en magisk mann uten omtale av skyting eller haier.
dawnhawk.org : Hva skjer i sangen " Shooting Shark "?

Dharma : Patti Smith skrev den teksten. Jeg kan ikke snakke for Patti - jeg vet ikke. Jeg tror det kunne vært selvbiografisk, men jeg kan ikke snakke med det. Jeg fant den teksten sannsynligvis fire eller fem år etter at den ble sendt til oss. Patti pleide å skrive, og noen ganger tok vi bare poesibøkene hennes, tok skriften derfra og satte den til musikk.

dawnhawk.org : Hva er historien bak " I Love The Night "?

Dharma : Det er en av flere sanger om vampyrer som vi har skrevet opp gjennom årene. Tanken er: La oss male vampyrer i et attraktivt og romantisk lys , som jeg tror er en av aspektene ved vampyrlegenden som er attraktive.

Blue Öyster Cult: Eric Bloom, Richie Castellano, Jules Radino, Buck Dharma, Kasim Sulton

dawnhawk.org : Hva husker du om å skrive " Burnin' for You "?

Dharma : "Burnin' for You" er en Richard Meltzer-lyrikk som sannsynligvis har den mest oppriktige følelsen fra mitt syn. Jeg skrev musikken til det, fordi jeg trodde jeg kunne gjøre en god jobb... og det gjorde jeg vel.

dawnhawk.org : Hva med filmingen av sangens video?

Dharma : Det var gøy. Vi gjorde "Burnin' for You" og "Joan Crawford" på samme dag. Det var den første videoen vi har laget, så det var litt spennende å være ute i Hollywood og gjøre den slags. Det var helt utmattende - det var omtrent en 20-timers dag.

I tillegg til å intervjue Bucks bandkamerat, Eric Bloom , for noen år tilbake for dawnhawk.org, chattet jeg tidligere med ham for en av mine tidligere bøker, MTV Ruled the World: The Early Years of Music Video , og han diskuterte historien bak begge videoer i detalj:

"Vi laget ['Burnin' for You'] i stormavløpet i LA. Hvis noen har sett filmen om gigantiske maur, kalt Them! , med James Whitmore – den ble filmet på samme sted. Jeg kan ikke huske filmen navnet på regissøren, men vi fikk den samme videoen til å lage to eller tre av videoene våre. Vi kom ut til LA, manuset ble sendt videre til oss, vi godkjente, og vi dro ut til stedet. Jeg tror vi var det var godt 12 timer i strekk. Vi hadde en haug med statister, og pyro - fordi vi brente en bil. Og det ble gjort så "på det billige" som mulig, og med lave produksjonsverdier og dårlig redigering. Men vi hadde det gøy å gjøre det, fordi det var nytt for oss."

"Jeg tror vi gjorde "Joan Crawford"-videoen tidligere på dagen - på stedet i et hus som ble leid. Så rett derfra måtte vi spille "Burnin" for You'-videoen om natten. Noen scener ble filmet og redigert andre steder - som skuespilleren som kjørte bilen. Noe av det ble filmet på et annet tidspunkt. Vi syntes [bilen på brannscenen] var veldig Hollywood, veldig kul. De måtte ha en Hollywood-film/pyro-fyr der, som var lisensiert til å brenne dritt. Han hadde propantanker, og han måtte ha en bulk av en bil for å brenne. Det var gøy – det var en liten smak av Hollywood for oss."
dawnhawk.org : Hva er den mest feiltolkede Blue Öyster Cult-sangen?

Dharma : Det kan være "(Ikke frykt) The Reaper." Det handler ikke om selvmord, selv om folk på en måte får det fra Romeo og Julie -referansen. Men BÖCs tekster har alltid vært... ikke stumpe, men dype. De er absolutt åpne for tolkning, og alle ser ut til å ha sine egne tanker om hva ting betyr. Vi lar folk med vilje gjøre det - trekke sine egne konklusjoner fra lyrikken. Så jeg tror ikke noe er grovt misforstått, nei.

Hva får du ut av en sang? Når jeg hører en sang, liker jeg å tenke hva jeg synes om den. Jeg skal gi deg et eksempel. Tasmin Archers " Sleeping Satellite ", som jeg alltid likte som en slags kjærlighetssang... og så fant jeg ut at den handler om Apollo-oppdragene til månen! [ Jepp. Det er sant. ] Når jeg fant ut det, tror jeg ikke jeg likte sangen like mye.

Buck and Bloom i Bob Rivers garasje, hvor de spilte inn noen <a href="https://www.s.com/blog/interviews/bob-rivers-twisted-tunes" target="_blank">Twisted Tunes</a> a> Buck and Bloom i Bob Rivers garasje, hvor de spilte inn noen Twisted Tunes
dawnhawk.org : BÖC har også brukt svært uvanlige sangtitler opp gjennom årene - "She's As Beautiful As A Foot," for eksempel.

Dharma : Ja, det var en Richard Meltzer-lyrikk. Jeg ser for meg at intensjonen var å lage en slags snerten, tullete sang. Men faktisk kan en fot være vakker.

dawnhawk.org : Hva er den skjulte perlen i BÖC-katalogen?

Dharma : Personlig av sangene mine liker jeg «Don't Turn Your Back», som ble skrevet som et bidrag til Heavy Metal -filmen . De endte opp med å bruke « Veteran Of The Psychic Wars », som er en flott sang, men vi skrev alle sanger for å sende inn til det lydsporet, og det var den jeg skrev, og jeg liker den sangen. Jeg hører den ikke så ofte, men når jeg hører den, sier jeg «Mann, det er en bra sang».

dawnhawk.org : Jeg synes «Then Came The Last Days Of May» er en skjult perle.

Dharma : Ja. Det var en sann historie om noen Long Island-barn som delte ut penger på begynnelsen av 70-tallet. På den tiden var det ganske uvanlig at folk av middelklasse/kollegiat-type ble involvert i narkotikasalg. Det var en forferdelig historie - de dro til Tucson, Arizona, møtte noen kjeltringer og ble drept. Aspektet med "good kids gone bad" var en stor del av det.

27. desember 2019

Flere intervjuer:
Judas Priest
Ace Frehley
Rickey Medlocke
Bob Daisley
Paul Dianno
Biff Byford
Lepper fra Amvil

bilder (1, 2): Brad Shaffer

Flere låtskriverintervjuer

Kommentarer: 2

  • Shawn fra Maryland @Tim fra 18944 Ja. Det samme er «Alle på gulvet og behold roen» i begynnelsen av KLFs «Siste tog til Trancentral» (videoversjon).
    Men tilbake til Soft White... Jeg mener Blue Oyster Cult ;) I løpet av ferien var jeg på en lang biltur og tenkte på "40 tusen menn og kvinner hver dag". Dør så mange mennesker hver dag? Hvis det er sant, og jordens befolkning vokser, vil det bety at det vil være minst 40 001 fødsler hver dag.
    BOCs video for Shooting Shark får deg til å si: "Hva i helvete så jeg på?" :)
    Jeg er en eneste overlevende og en veteran fra de psykiske krigene! Ja, jeg er en fan av BOC. :)
  • Tim fra 18944 , frykt ikke at høsteren bak de siste ordene til Jim Jones er virkelig skummel.