Amy Ray fra Indigo Girls

av Dan MacIntosh

Indigo Girls (Amy Ray og Emily Sailers ) har opptrådt sammen i omtrent 35 år.

De møttes som femte- og sjetteklassinger i Decatur, Georgia og begynte å pare seg vokalt på videregående. Med smarte, skarpe sanger og stemmer som er perfekt sammenkoblet, fikk de oppmerksomheten til Epic Records. Etiketten signerte Indigo Girls i 1988 og introduserte dem for REM. Et av de største og mest troverdige bandene i Amerika, Stipe og kompani tok duoen med på turné, som Amy forklarer var en gang-i-livet-mulighet.

Amy og Emily har et veldig jevnt partnerskap og et innebygd middel for selvstendig uttrykk: de skriver sanger hver for seg, og kommer sammen for å utarbeide harmonier og arrangementer i en prosess som er bygget på tiår med tillit og respekt. Amy spiller også inn som soloartist og har gitt ut fem studioalbum. Hennes siste er Goodnight Tender , som bærer en sterk countrymusikkstrek.
Dan MacIntosh (dawnhawk.org) : Jeg vil bare begynne med å snakke om det nye albumet ditt, The Goodnight Tender , som er et countryalbum. Som låtskriver, endrer det måten du skriver på hvis du vet at du kommer til å skrive noe countrysmak?

Amy Ray : Det gjorde jeg ikke da jeg begynte å skrive. Mange av disse sangene var sanger som nettopp kom ut av skriveprosessen min. Jeg hadde ikke et mål, som om jeg ville gjøre en countryrekord. Jeg ville bare skrive en sang som hadde den smaken, og jeg ville si til meg selv, jeg vil lagre denne sangen til en countryplate når jeg gjør en som er tradisjonell og har den gamle typen produksjon og lyd.

Så de første fire-fem sangene som kom til denne plata i løpet av årene siden 2005 egentlig, det var akkurat som: Vel, noen ganger skriver jeg en countrylåt. Og jeg visste at det ikke var en Indigo-sang, fordi sanger jeg har skrevet for Indigo Girls har hatt en rotaktig smak, og produksjonen avviker vanligvis litt fra det jeg gjør som en tradisjonell countryproduksjon. Så det ville være en sang som jeg definitivt vil ha denne bestemte lyden, og det kommer ikke til å være det Indigo Girls gjør for å gjøre.

Og etter hvert som jeg nærmet meg å ha nok sanger til en countryplate, var det noen få sanger jeg skrev mot slutten som skulle være på plata, så det endret ikke måten jeg skrev på, men det informerte nok litt om arrangementet eller motiverte meg til å fullføre det. Men jeg satte meg definitivt ikke i starten for å lage en countryplate, for jeg skriver egentlig bare, så kan jeg se hvilken vei sangen går og jeg følger bare den veien.

dawnhawk.org : Det er mange spesielle gjester på albumet. Jeg la merke til at Justin Vernon er på «Oyster and Pearl». Hadde du allerede et forhold til ham før han deltok på albumet, eller var dette noe der du ble kjent med ham gjennom prosessen?

Amy : Jeg kjente ham før dette. Vi har snakket av og på i noen år. For en stund tilbake, for kanskje fire år siden, ba jeg ham komme ut og spille noen show med oss ​​bare for moro skyld - jeg visste at han kjente til Indigo Girls-musikken, og vi ble venner.

To av gutta jeg jobbet med på denne platen er Phil Cook og broren Brad fra Megafaun. De gjør mange prosjekter med Justin, så jeg tenkte: "Phil, vi setter sammen en liten gruppe. La oss lage fire sanger med hvem du vil, hvem du ser for deg."

Og Justin var ikke i det først. Og så sa Phil: "Vel, gjett hvem som kommer til å være nede i North Carolina når vi er i studio?" Og han ville vite om han kunne komme innom og henge. Så han sendte meg en e-post om det, Justin gjorde det. Han sendte meg en e-post og sa: "Jeg skal henge med Phil, kan jeg komme til studioet og bare henge med eller sitte inne eller hva som helst?" Og jeg sa: "Helt. Bare spill hva du vil."

Og jeg ante ikke hva han skulle gjøre, for man vet aldri med ham. Jeg hadde faktisk aldri hørt denne siden av ham, men han spilte på omtrent fem sanger. Jeg har sett ham spille live og jeg spilte med ham, men jeg hadde aldri hørt ham spille countrymusikk, og det passet som hånd i hanske. Alt han spilte var perfekt og tilførte noe helt spesielt. Så gjorde han en haug med vokal på sangen som han ikke spilte på, men jeg hadde spilt inn tidligere den uken.

Så det var en stor overraskelse. Jeg elsker ham som person, og jeg synes han er en utrolig overbevisende artist, og det gjorde opplevelsen så mye bedre å ha ham der og bare være rundt ham. Han er virkelig en flott person, veldig spesiell.

dawnhawk.org : Et par av sangene er virkelig som gospel-låter. Vi startet med å snakke om hvordan kanskje sangene du skriver som er country er litt annerledes enn sangene du skriver for Indigo Girls. Da du skrev sanger som «Let the Spirit» og «The Gig That Matters», følte du at de ville være gode for et countryalbum?

Amy : Ja, for når jeg tenker på country, tenker jeg også på gospel og fjellmusikk, som Carter Family. Og alt er samlet for meg i samme... ikke sjanger – det er som forskjellige aspekter av det jeg liker med countrymusikk, og gospel er en av dem.

Jeg hadde skrevet en annen sang som var på en tidligere plate kalt «The Rock is My Foundation» som definitivt var gospel og sannsynligvis ville passet enda bedre på denne plata enn den passet på plata den sto på. Men jeg kunne ikke vente med å spille den inn, så jeg gikk videre og satte den på denne andre plata.

Jeg visste at jeg skrev slike sanger, men produksjonen av den appellerte virkelig til meg, så jeg tenkte på den som en modell på noen måter for neste plate.

dawnhawk.org : "The Gig That Matters" høres for meg ut som om det er en sang om himmelen.

Amy : Det er det, ja.

dawnhawk.org : Og jeg vil ikke bli for dypt teologisk, men tror du at det er en himmel etter at vi dør?

Amy : Jeg tror det er noe. Jeg er ikke sikker på hva det er. Vi kan bare bli en del av eter-sfæren, vet du. Men jeg tror at jeg brukte den metaforen fordi jeg vokste opp i sør som metodist, og jeg var ganske gjennomsyret av religion. Jeg gikk i kirken omtrent tre dager i uken til jeg var 16 år, så du kan ikke rokke ved det, vet du?

Men det er metaforer og historier og måter å snakke om prøvelser og trengsler, og hva som redder deg, og forløsning, og de tingene som er viktige i livet. De er i denne modellen av et kosmos som jeg egentlig ikke kan rokke ved, det er bare en del av kulturen min og en del av språket mitt.

Så jeg er liksom en hedning som har et forhold til Jesus på noen måter. Og jeg elsker de tradisjonelle gospelsangene. Jeg elsker fjellmusikk og jeg elsker bilder av himmelen, og Jesus og St. Peter, og alle tingene jeg ble oppvokst med - ilden og svovelen, og alt. Alt som er så rikt for meg. Jeg elsker også buddhisme, men jeg er ikke oppvokst som buddhist, så jeg har ikke alle metaforene for hånden.

dawnhawk.org : Så du kan ikke skrive en buddhistisk sang veldig bra, fordi du bare ikke vet den.

Amy : Det ville ikke gjort det samme for meg. Disse sangene av gospel-typen, de kommer bare ut av meg - det er ikke noe jeg jobber så hardt med. Dette er de som kommer ut av meg mest naturlig av alt jeg skriver, noe som er morsomt fordi jeg er så radikal venstreorientert til tradisjonen den kommer ut av. Men sånn er det bare, og jeg får vel leve med det.

Men jeg liker gospelmusikk mye. Og jeg elsker svart gospel, spesielt.

dawnhawk.org : Har du hørt sangen Steve Martin lager om gospelsangen som ateister skal synge?

Amy : Nei, det må jeg høre. Er det med Steep Canyon Rangers?

dawnhawk.org : Det er det.

Amy : Jeg må slå det opp.

dawnhawk.org : Den snakker om hvordan de kristne har sine gospelsanger og alle disse flotte tingene de kan synge om, men det er egentlig ikke noe for ateister.

Amy : Det er morsomt. Det er veldig morsomt.

dawnhawk.org : En av sangene som egentlig ikke passer stilistisk på albumet er «Duane Allman». Er det en historie bak å skrive den sangen?

Amy : Å, det er en referanse til englene som gråter, må jeg si. Men jeg kunne ikke dy meg, jeg måtte kaste det inn der.

Men jeg elsker southern rock, og jeg elsker Dixie Chicks og den slags ting. Stilistisk kan jeg høre litt produksjon på dette som Dixie Chicks gjør.

Jeg startet sangen, så gikk det en helt annen vei. For da jeg begynte å jamme på den med gitaristen og trommeslageren min, sa jeg: "Å, dette er en sørlandsk rockelåt." Fordi min første innspilling av det, denne akustiske demoen som har alle disse harmoniene på seg, det er helt som Dixie Chicks eller Indigo Girls, til og med. Men jeg ville egentlig ikke at det skulle gå på den måten, så jeg slengte på det med folkene jeg lagde platen med, vel vitende om at de ville klare det. Og det gjorde de, noe som er kjempebra. For det endte egentlig opp med å bli det jeg ønsket at det skulle være ved at det handler om Duane Allman. Jeg ville klatre opp til den sørlige rockesjelen som jeg følte.

Jeg er en stor Allman Brothers-fan. Jeg var spesielt en Duane Allman-fan da jeg var liten. Jeg hadde hørt på dem i et par år da jeg var veldig ung før jeg skjønte at Duane var død. Det var ikke noe som hadde falt meg inn.

Så det var litt av et øyeblikk, omtrent som når du innser at Jimi Hendrix er død når du er et barn. Når du går i tredje klasse, vet du ikke. Du hører på musikk, du vet ikke hvem som er i live og hvem som er død. Du hører bare på musikk.

Så det var en oppvåkning. Duane var en virtuos, og hans død etterlot et stort hull.

Men det gikk opp for meg fordi jeg snakket med denne vennen min som er inn og ut av avhengighet. Vi snakket om det, og så snakket vi om musikk, og jeg tenkte på hva det er å ha dette hullet inni deg som ingenting vil fylle. Og det er akkurat som å være rusavhengig.

Så jeg tror det også er denne tingen hvor du mister noen betydningsfulle i livet ditt, eller du mister noe i livet ditt og ingenting føles som det samme, og du går stadig tilbake til det stedet. Det er som om dette er hullet i hjertet mitt. Jeg har aldri klart å fylle den med noe, og den ble etterlatt av dette. Det er forskjellige musikalske mennesker i livet ditt som forlot det hullet, og Duane Allman har absolutt vært en av dem for mange mennesker, inkludert meg. Du kommer aldri til å bli den samme uten ham.

Så det er en metafor for alle tingene du føler at du har mistet, eller du vil aldri bli den samme uten. Jeg kaller det bare å fylle hullet i god størrelse, og han har laget hullet i god størrelse.

dawnhawk.org : La oss reise litt tilbake i tid og snakke om noe av Indigo Girls-musikken. The Indigo Girls har en forbindelse med REM, og jeg la merke til at Michael Stipe synger på «Kid Fears». Deretter spilte også medlemmer av REM på «Tried To Be True». Når du ser tilbake, hva slags innvirkning hadde det forholdet på å starte karrieren din?

Amy : Det var et stort forhold da vi startet karrieren vår. Det er ingen måte å overvurdere eller overvurdere hvor viktige de var. Da vi ble signert til Epic, tjente vi faktisk, og solgte plater og gjorde det veldig bra. Men vi var på et visst nivå.

Og da vi ble signert, koblet fyren som signerte oss opp med denne produsenten som hadde jobbet med REM, og vi hadde også allerede spilt inn Indigo-platen vår med John King, som jobbet med REM, som det skjedde. Så vi hadde disse to forskjellige forbindelsene. Og Scott Litt ble involvert med oss, og så trakk han inn REM og introduserte oss for Michael, Peter, Bill og Mike. Til å begynne med var det denne typen oppsett. De var interessert i hva vi gjorde og alt, men vi ble introdusert for hverandre. Det var definitivt Scott Litt som sa: "Hei, REM, vil du bli involvert i dette?"

Og så ble vi kjent med hverandre, vi ble venner med Michael og gjorde noen akustiske ting – det var vellykket som akustisk trio, og det var veldig gøy. Og REM tok oss ut etter vår første plate som åpningsband, som en tjeneste, egentlig, på grunn av Scott Litt og John King, og forbindelsene vi hadde, og det faktum at de spilte på plata.

Jeg tror ikke vi ville hatt lytterskaren, publikummet vi har, uten den turneen, fordi så mange mennesker som jeg har snakket med de siste fem årene eller så har sagt: "Åh, første gang jeg hørte deg var med REM" på noen store show som vi spilte på disse store arenaene da vi åpnet for dem. Det lanserte oss inn i hele dette andre riket og vokste oss eksponentielt så langt som livemusikkscenen. På den tiden hadde vi ikke Internett og YouTube og alt, så måten folk hørte deg på i større skala var å åpne for noen som var større enn deg, slik at du kan få ordet. Nå, hvis du har en vellykket YouTube-video, gjør den mer enn å åpne for en stor artist. Men det var det som var greia den gangen. Jeg mener, det var det.

dawnhawk.org : Og jeg var ikke klar over at du hadde den forbindelsen med Pink. Du har laget et par sanger med henne.

Amy : Ja, vi sang med henne på " Dear Mr. President ", og så inviterte vi henne til å komme og synge på platen vår på grunn av det.

dawnhawk.org : Kontaktet hun deg og ønsket å jobbe med deg eller var det omvendt?

Amy : Jeg tror hennes medforfatter, Billy Mann, som har produsert og skrevet mye sammen med henne, de kom på ideen sammen om å la oss gjøre "Dear Mr. President" med henne og henvendte seg til oss. Og vi var store Pink-fans selv da, så vi ble litt overrasket, faktisk, som, Wow! Vi trodde ikke engang hun visste hvem vi var. Det var en stor overraskelse.

Men så var alt fornuftig. Vi ble sammen med dem og laget sangen. Og Pink er en fantastisk person. Hun er bare en virkelig flott person og en så stor artist. Når du er i studio med henne og du hører henne synge uten band og uten effekter - det er ingenting annet som skjer bortsett fra stemmen hennes - det er bare ganske fantastisk. Stemmen hennes er fantastisk.

Det var bare veldig kult. Og de sa: "Vi har hørt på Indigo Girls i 30 år." Hvem visste det? Og så hadde jeg en sang som jeg ville at hun skulle synge på, så vi inviterte henne til studio og hun kom og møtte oss i studioet vårt da vi jobbet i Santa Monica.

dawnhawk.org : Det er interessant, fordi jeg så konserten hennes en gang og jeg var egentlig ikke så kjent med henne. Og før jeg så henne, plasserte jeg henne på en måte i den kategorien popdivaer. Men etter å ha sett henne opptre og innse hvor fantastisk hun er, er hun egentlig på en måte den beste av den gruppen jeg har sett.

Amy : Og det er morsomt, for mange av de sangene er faktisk bedre enn du tror de kommer til å bli. Det er nesten som de tar denne personen som er så begavet og briljant og jobber så hardt, og de må gjøre det til en slags minste fellesnevner. Så vi mottar ikke så mye talent som de har noen ganger. Jeg tror det er flere som liker Pink enn vi vet.

dawnhawk.org : Du har sannsynligvis rett.

Amy : Mange ganger er alle gavene liksom skjult under disse lagene, og du setter deg ned med en av de menneskene i et rom når de synger, og du er bare, som, herregud, denne personen er et kraftsenter, og en virkelig god forfatter. Det er bare en av de tingene der de går en bestemt vei og noen ganger forstår folk ikke hvor gode de er.

dawnhawk.org : La oss snakke om noen Indigo Girls-sanger du skrev. Den første er "Shed Your Skin." Hva tenker du på når du tenker på den sangen?

Amy : Vanligvis tenker jeg på det bandet, Ulali - de gjorde bakgrunnsvokal på det og påvirket retningen til den sangen så mye. Og så tenker jeg på Tom Morello fordi han gjorde en nyinnspilling av den. Det er veldig kult.

Men jeg skrev nettopp det om evolusjon og vekst i en person. Bare, slå deg løs. Det var også for å oppløse meg selv stilistisk i et annet musikkrike som jeg virkelig liker: rock og punk, Patti Smith, og alle disse artistene som ikke er i Indigo Girls-verdenen. Jeg ville eksperimentere med det. Det var en av de første sangene som ble skrevet på den måten.

dawnhawk.org : Og sangen "Shame on You," handlet den om noen spesielt?

Amy : Jeg startet den sangen bare fordi jeg var med denne venninnen min som heter Kate Harris. Hun er min beste venn, og vi har alltid mange uhell sammen. Men det endte med at det handlet om immigrasjonsspørsmål.

Vi var hjemme hos meg i Nord-Georgia og jeg skulle flytte fra denne lille hytta til et annet hus jeg bodde i, og jeg ville ikke gjøre det. Jeg ville bare ikke jobbe den dagen. Og hun sa: "Du må jobbe. Du må få dette gjort." Det var budskapet om, Skam deg for at du bare vil ha det gøy hele dagen.

Og så ble det til denne greia. Vi dro til byen den dagen, og det var dette lille nabolaget hvor du er gjemt unna alt. Det er et latinamerikansk nabolag, og det var en sommerdag og det ble spilt musikk og det var veldig provoserende. Jeg var som et lite barn: Jeg ønsket å oppdage hva som foregikk i dette nabolaget som ingen vet om. Og så fikk det meg til å tenke på immigrasjon, fordi jeg bor i et område hvor det definitivt har vært mange veisperringer og stikkoperasjoner for å hente papirløse arbeidere. Jeg tror Georgia har et forferdelig perspektiv på immigrasjon, så det handlet om det, snarere enn hva det opprinnelig startet som. Det var der den vokste til en vokallåt.

dawnhawk.org : Det er interessant hvordan sanger på en måte utvikler seg mens du skriver dem og sannsynligvis når du synger dem også, ikke sant? Jeg vedder på at de endrer seg litt ettersom de passer til forskjellige problemer som du aldri hadde forestilt deg at de ville passe.

Amy : Ja. Jeg er helt enig. Jeg tror det skjer.

dawnhawk.org : Det siste jeg ville spørre om, jeg tenkte bare på hvordan du har et så flott countryalbum. Jeg var nettopp på denne festivalen som heter Stagecoach her ute.

Amy : Å, ja. Jeg har hørt om den festivalen.

dawnhawk.org : Jeg lurer på hvorfor du ikke var der i år og kanskje hvorfor du ikke kan være der neste år.

Amy : Og ingen spurte meg. Kanskje de gjorde det og jeg spilte, og det var derfor jeg ikke kunne gå.

dawnhawk.org : Du ville passe inn.

Amy : Jeg har akkurat hørt om det, og jeg prøver å huske hvem som fortalte meg om det.

dawnhawk.org : Har du noen gang spilt noen countryfestivaler?

Amy : Vet du hva, det har jeg ikke. For dette er min første countryrekord. Emily og jeg har spilt MerleFest og Telluride og et par andre ting som går over i den akustiske verden, men jeg har aldri vært soloartist eller med en straight-up countryfestival.

dawnhawk.org : Vel, det er noe du må gjøre, for jeg tror du vil passe inn.

Amy : Vel, jeg ville virkelig elske det. Og noen ganger spør de deg ikke. Det kommer bare an på. Jeg er så assosiert med Indigo Girls, som fortsatt er på topp, og dette er min eneste countryrekord - jeg la den ut. Jeg er ikke sikker på at mange vet at jeg gjør det. Og også tidligere, hvis du er homofil og politisk, ble det streik mot deg, men jeg håper at det ikke er tilfelle lenger.

27. februar 2015 . Få mer på amy-ray.com .
Flere låtskriverintervjuer

Kommentarer

Vær den første til å kommentere...